Om ultraløb

Ultraløb er grundlæggende set en fællesbetegnelse for de løbedistancer, der er længere en marathondistancen på 42,195 meter.

Der er mange former for ultraløb. Nogle foregår på en bestemt distance som eksempelvis 50 km, 100 km eller 100 miles, der alle er populære distancer. Andre ultraløb er timeløb, hvor man løber eksempelvis 6 timer, 12 timer, 24 timer eller 48 timer. Ofte løbes disse som rundeløb, hvor man løber en kort rundstrækning på ofte gange få kilometer, og så gælder det ellers bare om at nå flest runder på den tid, der er til rådighed. Og så er der sidst men ikke mindst etapeløbene, hvor man løber over flere dage og nogen gange overnatter og har det hyggeligt med de andre løbere mellem etaperne.

Nogle ultraløb foregår på asfalt, men rigtig mange ultraløb kombinerer de lange distancer med fantastisk natur i terræn som ofte omfatter bjerge, sne, skov, vandløb, jungle, ørken eller andre spændende udfordringer. Ultraløb er derfor i høj grad en oplevelsessport, hvor det for langt de fleste handler om ting og elementer som indre ro, meditativ tilstand, naturoplevelser, fællesskab, nærvær eller kampen med sig selv om at ville opnå et eller andet mål i livet. Kun for ganske få handler det at deltage i et ultraløb om at vinde. Og når vi nu snakker om at vinde, så er ultraløb en af de få sportsgrene, hvor mænd og kvinder ofte konkurrerer på lige fod. Når man kommer ud på de lande distancer, er der nemlig så meget andet end det fysiske element, der spiller ind og derfor bliver mændenes naturligt stærkere fysik af mindre betydning.

Det er også en af de eneste sportsgrene, hvor gennemsnitsalderen for de bedste løbere er over 35 år. Det er ikke usædvanligt at se 60- eller 70-årige stille op til et ultraløb og klare sig rigtigt hæderligt igennem.

Ultraløb er måske ikke for alle – men det er en sport, som rigtig mange kunne deltage i og få glæde af, hvis de vidste lidt mere om sporten. Det er blandt andet det, jeg vil forsøge at opnå med ULTRALØB.dk